Geografski položaj
Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, kao dijela Sredozemlja najdublje uvučenog u europsko kopno. Na Hrvatsku se odnosi i glavnina ukupne obale Jadrana sa skoro svim otocima. Uski gorski pojas Dinarida odvaja njezin sredozemni dio od srednjo-europskog kontinentalnog dijela, koji se pruža od krajnjih istočnih obronaka Alpa na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku, obuhvaćajući južni dio plodne Panonske nizine.
Površina
Kopneni dio iznosi 56 594 km2, a površina obalnog mora 31 479 km2.
Naseljenost
Hrvatska ima 4 290 612 stanovnika.
Nacionalni sastav
Većinu stanovništva čine Hrvati, a najbrojnije su manjine Srbi, Bošnjaci, Slovenci, Mađari, Česi, Talijani i Albanci.
Državno uređenje
Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika.
Glavni grad
Zagreb je sa 792 875 stanovnika gospodarsko, prometno, kulturno i akademsko središte zemlje.
Dužina morske obale
6 278 km, od toga 4 398 km otoka, hridi i grebena.
Broj otoka, otočića, hridi i grebena
1 244. Najveći su otoci Krk i Cres. Nastanjeno je 50 otoka.
Najveći vrh
Dinara 1831 m/nm.
Klima
U Hrvatskoj postoje tri klimatske zone: u nizinama unutrašnjosti prevladava umjerena kontinentalna klima, na visinama iznad 1200 m planinska, a uzduž jadranske obale ugodna mediteranska klima s puno sunčanih dana gdje su ljeta suha i vruća, a zime blage i vlažne. Prosječna temperatura zraka u nizinama unutrašnjosti je u siječnju od −2 do 0 °C i nešto niža u gorju, u srpnju prosječne temperature zraka iznose od 20 do 22 °C u nizinama unutrašnjosti te oko 13 °C u najvišem gorju. Prosječna temperatura zraka u primorju je u siječnju u rasponu od 5 do 9 °C, a u srpnju od 23 do 26 °C. Temperatura mora zimi je oko 12 °C, a ljeti oko 25 °C. Za dodatne informacije molimo kontaktirati Državni hidrometeorološki zavod: www.meteo.hr (dhmz@cirus.dhz.hr)
Novac
(1 kuna = 100 lipa). Strana valuta mijenja se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Kreditne kartice (Eurocard/Mastercard, Visa, American Express i Diners) primaju se u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima i trgovinama te na bankomatima.
Električni napon gradske mreže
220 V s frekvencijom 50Hz.

Tekst je preuzet s web stranica Hrvatske turističke zajednice.